Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A Nagyecsedi és a Tiszaberceli Szivattyútelep is bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba
2017.07.26. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárat a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság létrehozásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés hívta életre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket.
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő vízügyi ipartörténeti és technikatörténeti műemlékek közül kettő, a Nagyecsedi és Tiszaberceli szivattyútelep is bekerült ebbe a rangos gyűjteménybe közel egy hónap leforgása alatt.
A Nagyecsedi, Péchy László nevét viselő szivattyútelep idén 100 éves. A centenáriumi ünnepségen, 2017. június 2.-án Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki egyben a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke is, köszöntőjében hangot adott annak a véleményének, hogy ennek a szivattyútelepnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban lenne a helye. A bizottság a következő ülésén fel is vette a szivattyútelepet ebbe a megtisztelő lajstromba.
Az 1915-1917 között épült gőzüzemű szivattyútelep az Ecsedi - láp lecsapolásának egyik legfontosabb műtárgya, amely a Krasznába emeli át a hozzá vezető Lápi csatorna vizeit. A gépészeti berendezését az Első Hazai Gépgyár Rt., valamint a Ganz és Társa Danubius cégek szállították. A belvíz-mentesítési szivattyúzások mellett Mátészalkát és még 14 környező községet látott el villamos energiával.
A szivattyútelepet 1987-ben műemlékké nyilvánították, 1994-ben pedig a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Péchy Lászlóról nevezte el, s ekkor helyezték az épület falára a névadót ábrázoló domborművet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság 2017. július 13-i ülésén új megyei értékek felvétele mellett döntött. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke jelentette be, hogy a Tiszaberceli Műemlék Szivattyútelep is elnyerte ezt a megtisztelő címet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legrégebbi gőzüzemű szivattyútelepe az 1896-ban épült Tiszaberceli szivattyútelep, amely tavaly volt 120 éves. Fontos szerepe volt abban, hogy a Rétköz belvizeit összegyűjtő Belfő főcsatorna vizei a Tisza magas vízállása esetén is átemelhetők lehessenek a folyóba. A szivattyútelep gépeit a Schlick-féle Vasöntőde és Gépgyár Rt. és a Láng-féle Gépgyár szállította. A gőzüzemű telep mellett 1967-ben egy elektromos meghajtású szivattyútelepet építettek, a régit pedig az Országos Műemlék Felügyelőség 1983-ban ipari műemlékké nyilvánította. A szemlélődőket és a látogatókat ma is lenyűgözi a régi gépészektől öröklött gondossággal karbantartott gépek látványa, egy-egy sokszor szellemesen egyszerű, de mégis hatásos műszaki megoldás.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tehát nagy gondot fordít arra, hogy megőrizze nemcsak a ma, hanem a holnap számára is ezeket a különleges ipartörténeti műemlékeket. S hogy mindezt jól teszi, bizonyítja a Megyei Értéktárba való bekerülésük is.Nagyecsedi SzivattyútelepTiszaberceli Szivattyútelep