Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Ismeretterjesztő előadást tartottak „a Kárpát-gerinc vándorai” Nyíregyházán, az ÉVISZ-ben
Mar 8, 2019 Nádasi Zoltán - múzeumi ügyintéző
A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének szervezésében került sor a „Vándorlás a Kárpátok főgerincén, a Gorgánok vidékén” című ismeretterjesztő előadásra 2019. február 27.-én Nyíregyházán. A rendezvény helyszíne a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (SZC) Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-, Vízügyi Szakgimnáziuma (közismert nevén ÉVISZ) volt. A hely kiválasztása nem volt véletlen, hiszen a rendezvény céljai között az ismeretterjesztésen túl szerepelt az is, hogy az ÉVISZ-es diákok figyelmét fölkeltsék az MHT tevékenysége iránt, s hogy ezáltal később esetleg majd ők is aktívan bekapcsolódhassanak a szervezet munkájába. A másik apropó az volt, hogy az ÉVISZ idén 50 éves, és az előadók tisztelegni óhajtottak az elmúlt 50 évben, és a jelenben is magas szintű szakmai képzést nyújtó intézmény és munkatársai előtt.

Az intézmény képviseletében Barna Zoltán igazgató köszöntötte a vendégeket, és a hallgatóságot, melynek jelentős részét a 11. évfolyamos vízügyi és környezetvédelmi szakirányon tanuló diákok alkották.

A színes képekkel illusztrált élmény- és szakmai beszámolók sorát Rakaczky István túravezető, a VIZITERV Environ Kft. munkatársa nyitotta meg. Mint ismertette többek között, a Magyar Királyság egykori államhatárának Kárpátalján található szakaszát a Kárpátok gerincén, a Tisza vízválasztója mentén 2016-ban kezdték el bejárni, s azóta minden évben indítanak expedíciókat a térségbe.

Ezek az embert-próbáló túrák nagy kihívásokat, de egyben páratlan élményeket is jelentenek a résztvevők számára. Az előbbiek között szerepel pl. a mintegy 25 kilogramos hátizsák cipelése, sátorban alvás a hegyvidéken, a megfelelő mennyiségű ivóvizük naponta való megkeresése, a hirtelen lecsapó viharok elviselése, a természeti- és terepakadályokon való átjutás. De mindezekért kárpótlást nyújt a gyönyörű természeti környezet, a kristálytiszta levegő, az épített magyar történelmi emlékekkel való találkozás.

A következő előadó, Szalai József, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársa térbeli és vizuális utazásra hívta a hallgatóságot. Érdekességként említette, hogy Kárpátalja területe 12.753 négyzetkilométer, amely szinte megegyezik Pest, Nógrád és Heves megyék együttes területével. Ezután részletesen, tudományos igénnyel mutatta be a térség domborzatát, és helyét az Alpok – Kárpátok rendszerében. Szólt a vulkáni szigethegyeken álló ősi magyar várakról (pl. Munkács, Huszt) is. Ismertette Kárpátalja vízrajzi adottságait, s a jelenlegi vízrendszerének alakulását, valamint a közös ukrán-magyar hidrometeorológiai távjelző rendszer állomásainak területi elhelyezkedését.

Több témát is érintett előadásában Farkas György, az OVF munkatársa. A folyószabályozásnál szólt többek között a medermunkákról, a partbiztosításról és a folyami műtárgyakról. Hangot adott annak a véleményének, mennyire „lehangoló” a térségben a hulladékkezelés, gondoljunk csak a folyón hozzánk érkező pet-palackok tömegére. Nem jobb a helyzet a területhasználat terén sem. Kiemelte a vízerő telepek fontosságát, melyben megújuló energiából állítanak elő villamos áramot. Végezetül pedig bemutatott egy elfeledett foglalkozást, a faúsztatást. E csöppet sem veszélytelen feladat során a felduzzasztott patakban a kivágott és az előre elkészített favályúkban lecsúsztatott, 6-8 méteres fákból 8-10 darabot összekötve, egymás után 4-5 egységből tutajokat építettek, amelyekkel akár egészen Szegedig is lementek a Tiszán.

A hallgatóság körében nagy sikert arattak a nívós prezentációk. A diákok jól tudják majd hasznosítani mind a kedvcsináló élménybeszámolókat, mind a „vízügyes”, szakmai információkat akár a tanulmányaik, akár a szabadidős programjaik során. A szervezők pedig szívesen várják a jelentkezőket a következő túrájukhoz, akár a hallgatóság soraiból is.