Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Vízkár-elhárítási gyakorlatot tartottunk a Szamos-Kraszna közi tározónál
Jun 5, 2015 Igazgatási és Jogi Osztály
Egy esetleges rendkívüli árvízvédelmi helyzet kezelését gyakorolták a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei a társszervekkel közös gyakorlaton június 3-án a Szamos-Kraszna közi tározó területén, Tunyogmatolcs közelében.
A gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy a tározó igénybevételéhez szükséges feladatokat, eszközhasználatot és folyamatokat készségszinten begyakorolja a védekezésbe beosztott személyzet és a társszervek munkatársai.
A feltételezett vészhelyzet szerint a Szamos vízgyűjtő területére néhány óra alatt lehullott csapadékmennyiség miatt a Felső-Tisza árvízvédelmi szakaszain III. fokú készültségi szint feletti vízszintek kialakulása valószínűsíthető, melyek több mint 40 cm-rel haladnák meg a töltések koronaszintjét. A veszélyhelyzet elhárítása érdekében ezért 30 km hosszan a fő védvonalak közel 60 cm-es magasítására lenne szükség, mely azonban kockázatos, ezért szükséges a tározó területének elárasztása.
A Megyei Védelmi Bizottság (MVB) Tunyogmatolcson tartott kihelyezett ülésén Bodnár Gáspár, a FETIVIZIG igazgatója elmondta: hasonló gyakorlatra még nem volt példa az igazgatóság történetében, a Szamos-Kraszna közi tározót ugyanis 2014 novemberében adták át. A vízbeeresztő műtárgy jelenleg a legnagyobb az országban, hiszen 277 méter hosszú, 118 méter széles és 12, egyenként 8 méteres nyílással rendelkezik. Az 51 km2 -en elterülő tározó egy esetleges rendkívüli védekezési helyzet esetén több, mint 120 millió m3 vizet képes befogadni, mellyel mintegy 70 cm-es apasztást lehet elérni.
A rendkívüli ülésen a vízkár-elhárítási feladatok ismertetésén kívül létrehoztak egy ún. agrárágazati munkacsoportot. Kozma Péter, a MVB elnöke szerint erre azért van szükség, mert a tározótérben magántulajdonú mezőgazdasági területek vannak, így védekezés idején számos, az ágazatot érintő döntés meghozatalára, speciális szakintézkedésekre is szükség van.
A gyakorlat során végrehajtották a Szamos és a Kraszna folyók felőli nagyműtárgyak nyitáspróbáját, a szivattyúk telepítését és üzempróbáját, vízkormányzási feladatokat, valamint a szükséges vízminőség-védelmi vizsgálatokat is elvégezték.
A kiértékelésen Kozma Péter, MVB elnök a gyakorlat végrehajtását kiválónak minősítette. Bodnár Gáspár igazgató szerint értékes tapasztalat, hogy mind a Katasztrófavédelmi Igazgatósággal mind a Megyei Rendőr-főkapitányság szakembereivel, a résztvevő társigazgatóságokkal, a hazai és külföldi partnerekkel, továbbá a település illetékeseivel kifogástalan volt az együttműködés a gyakorlat során.
Kiemelte még, hogy egy valós veszélyhelyzet esetén is szükséges valamennyi dokumentum, jelentés elkészült, melyet a gyakorlatot követően kiértékelnek, emellett további javaslatokat is fogadnak a közreműködőktől annak érdekében, hogy ezek alapján hatékony intézkedési terv készüljön.