Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
3 napos szlovéniai tanulmányúton vettünk részt
Jul 12, 2019 Csegény József - MHT titkár
2019. június 30 – július 2. között a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezete – a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a VIZITERV Environ Kft. támogatásával – 3 napos szakmai tanulmányutat szervezett Szlovéniába.
Az idei évben megtartott tanulmányúton elsősorban az MHT egyéni tagjai, valamint a FETIVIZIG és a VIZITERV Environ dolgozói vettek részt.
A tanulmányút központi állomása Ljubljana volt, ahonnan több érdekes szakmai kirándulást tettünk.
Indulásunk napján Nyíregyházáról Budapesten át Letenyei határátlépést követően érkeztünk Szlovéniába, útközben csatlakozott hozzánk a tanulmányutunk részleteit előkészítő és annak lebonyolításában is oroszlánrészt vállaló Szántó Mária, aki a szakmai tanulmányutunk idegenvezetője volt.

Utunk első programja a Bledi-tó volt, mely Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A Triglav Nemzeti Parkon belül található tó 2,1 km hosszú és 1,4 km széles. A mai tó helyén egykor tektonikus medence volt, amelyet később a bohinji gleccser formált át kialakítva a tó medrét és a tó közepén található szigetet. A jég elolvadt, a medencét elöntötte a víz és így keletkezett a Bledi-tó. A tó legmélyebb pontja 30,60 m. A tó tektonikus létrejöttét az északkeleti részén található termálforrások erősítik meg. Miattuk a víz nyáron eléri a kellemes 23°C hőmérsékletet is.
Utunk alkalmával fellátogattuk a Várhegyre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.
A tó közepén található kis szigeten több épület található, de a legkiemelkedőbb a Szűz Mária búcsújáró templom, ami a 17. században épült barokk stílusban. Gyönyörű freskók díszítik, tornya 52 méteres ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tó környékére.
Következő megálló szintén a Triglav Nemzeti Parkban, a Vintgár-szurdok volt. Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a függőleges sziklafalas Hom és Boršt közé ékelődik be, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon tanösvény vezet egy duzzasztógáthoz, ahonnan a víz a 'Vintgar pod Šumom' nevű kisebb vízerőműhöz jut el.
A Bledi Vintgár a meredek mélységekkel, függőleges falakkal, a sebesen rohanó folyóval a mélyben, a növényzetével és a legmagasabb szlovén vízeséssel mindenkit lenyűgözött.

A kora esti órák során érkeztünk meg Ljubljanaba ahol 2 éjszakára elfoglaltuk a város szélén lévő szállásunkat a Still hotelben.

Második nap Szlovénia mediterrán jellegű városait látogattuk meg, a sótermeléséről híres Piránt és a legelegánsabb legfelkapottabb nyaralóhelynek számító Portorožt.

A városnézés és rövid strandolást követően Olaszország felé vettük az irányt, hiszen egészen közel van Triest, ahol a Habsburgok mesebeli kastélyát látogattuk meg a tengerparton, a Miramare kastély.

A harmadik egyben utolsó nap érdekes programja volt a Postojnai Cseppkőbarlang Szlovénia világhírű látványossága és egyedülálló természeti értéke. A hatalmas, földalatti barlangrendszert a Pivka folyó alakította ki. Az alsó szint még ma is a folyóé, csak a felső szint száraz és bejárható. Napjainkban a barlangrendszerből több mint 5 km fantasztikus barlangrész, átjáró, és látványos terem nézhető meg. A barlang első és utolsó szakaszát elektromos kisvonatokkal tettük meg, a gyalog bejárható rész teljes hossza kb. 1,5 km. Haladás közben több helyen megállva hallhattunk a barlang kialakulásáról, a cseppkövek keletkezéséről és egyéb érdekességekről. A Szép barlangoknak nevezett rész a földalatti világ egyik legszebb része. Kb. 500 méter hosszú járat mellett sorakoznak a csodaszép termek, a Fehér, a Vörös és a Csövecskék terme. Ez utóbbi a plafonról lógó, számos apró sztalaktitról, a spagettihez hasonlító csövecskéről kapta a nevét. A túra vége felé érkeztünk a koncertterembe, amely a barlang legnagyobb terme. Majdnem 40 méter magas és 10 ezer ember befogadására is alkalmas. Az út végén megnézhetjük a folyót is, ami kimélyítette az egész barlangot, és ma is ott dübörög az alsó szinten.Utunk utolsó program szerinti megállója Ljubljana, Szlovénia fővárosa volt, ahol idegenvezetőnk vezetésével egy rövid sétát tettünk a belvárosban, majd meglátogattunk a város melletti dombra épült várat, sajnos a kilátásban nem gyönyörködhettünk a hirtelen jött eső miatt.

Az esős élményekkel gazdagodva indultunk hazafelé, majd határátlépést követően néhány rövid megállást követően érkeztünk meg Nyíregyházára, kiindulásunk székhelyére, Igazgatóságunk székházához.

Az MHT tanulmányút kapcsán külön nagy tisztelettel megköszönjük azt a sok szakmai, erkölcsi, technikai és anyagi segítséget, melyet az út előkészítése és lebonyolítása során az FETIVIZIG vezetőitől, valamint az MHT budapesti Titkárságától kaptunk.

Bízunk benne, hogy 2020-ban ismét lesz majd lehetőségünk egy szép és tartalmas szakmai tanulmányút megszervezésére, lebonyolítására!