Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A „Nimród” önkéntes mentőszervezettel közös árvízvédelmi felkészítő gyakorlat a Lónyay-főcsatornán
Jun 11, 2019 Gyimesi Krisztián - vízrendezési ügyintéző
A Nyíri Szakaszmérnökség kijelölt dolgozói a 07.10. sz. árvízvédelmi szakaszon, a kemecsei védelmi központ területén és a Lónyay-főcsatorna mentén 2019. május 30-án, felkészítő, minősítő árvízvédelmi gyakorlaton vettek részt.

A gyakorlaton a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei, mint szervezők és minősítők voltak jelen, a szakaszmérnökségünk területi kollégái, Szabó Károly, Gyimesi Krisztián, Sutyák János, Cseh Csaba és Furkó Imre, pedig a szakmai irányításért voltak felelősek.

A gyakorlatot a kemecsei önkormányzat vezetője, Lipők Sándor Zoltán polgármester úr nyitotta meg. Megnyitójában kitért az árvízvédelem fontosságára, valamint az önkéntes szervezetek felkészítését, az esetleges katasztrófa bekövetkezése ellen.

A Polgármester úr beszéde utána kemecsei járási hivatal vezetője vette át a szót, aki szintén köszönte a szakmai segítségnyújtást Igazgatóságunknak és a Katasztrófavédelemi Igazgatóság kollégáinak.

A megnyitók után balesetvédelmi előadás és oktatás következett, melyben az árvízvédekezéskor követendő szabályok helyeződtek előtérbe. Ezt követően a Katasztrófavédelemi Igazgatóság képviselői ismertették azt a fiktív helyzetet, ami szerint a Lónyay-főcsatornán beavatkozás szükséges.

Az önkéntesek a gyakorlaton, három állomáson összesen 5 féle védekezési móddal ismerkedtek meg, gyakorlati szinten is.

Az első állomáson a bordás megtámasztást és a hullámverés elleni védekezést, a másodikon a nyúlgátépítést, a harmadikon pedig a buzgár elleni védekezést sajátították el, valamint az utolsó állomáson önkéntes tűzoltók mutattak be szivattyúzási feladatot.

Az állomásokon a 07.10. és 07.11. sz. árvízvédelmi szakaszokon dolgozó gátőrök osztották meg tapasztalataikat és mutatták be a helyes „zsákolást”, valamint egy emlékezetes védekezési emléküket elevenítettek fel, amiből rögtön első kézből tudhatták meg milyen „élesben” az árvízvédelemkor elvégzendő munka.

A gyakorlaton a Katasztrófavédelemi Igazgatóság munkatársai a mentőcsoport ténykedését megfelelőre minősítette.