Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Sokszoros véradók köszöntése a FETIVIZIG-nél
Dec 13, 2018 Nádasi Zoltán - múzeumi ügyintéző
Hazánkban a Véradók Napját 1988. óta minden évben november 27.-én ünnepeljük. Ezt a Magyar Vöröskereszt kezdeményezte, s azóta ezen napon, vagy e dátumhoz közeli időpontokban – ünnepségek keretében - országszerte elismerésben részesíti a sokszoros véradókat és a véradásszervezésben tevékenykedőket.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) közösen szervezett egy ilyen Véradó Napi Ünnepséget 2018. december 10.-én, Nyíregyházán. A FETIVIZIG központi székházának földszinti tárgyalótermében megrendezett esemény moderátori szerepkörét Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető töltötte be. A megnyitójában ismertette többek között, hogy ez a rendezvény jó alkalom a tisztelgésre azon munkatársak előtt, akik mindennapi hősökként a vérüket adják az embertársaikért. A tettük azért is jelentős, mert a vért mesterségesen előállítani nem lehet, s az pedig pótolhatatlan az életek megmentésében és a betegek gyógyításában.

Ezután Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezetének igazgatónője köszöntötte a résztvevőket. Először a véradók elkötelezettséget és önzetlenséget emelte ki. Ők a kezüket nyújtják azért, hogy megmentsék valakinek az életét. Egy olyan embertársukét, akit az esetek nagy részében nem is ismernek, hiszen a legtöbbször nem tudják, ki lesz majd, aki kapja ezt a csodálatos adományt. Ez az adni akarás lényegében élet-adás, tehát a legnemesebb dolog, ami semmivel nem helyettesíthető. Az ilyen alkalmakkor ezt a nagyszerű cselekedetet, segítő szándékot szeretnék jelképesen megköszönni – mondta az igazgatónő. Külön is megköszönte Bodnár Gáspár igazgató úrnak azt, hogy a FETIVIZIG dolgozói számára időt, helyet, propagandát és infrastruktúrát biztosít mindehhez. Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy mindez mások számára is példaként fog szolgálni.

Kiemelten fontosnak tartják a Vöröskereszttel való együttműködést – ismertette ezt követően Szamos Ferenc. A Vízügyi Igazgatóságon 2011.-ben alakult meg az intézményi helyi Vöröskeresztes csoport, s a közösen megrendezett véradásokon mindig sikerrel tudják aktivizálni a munkatársakat - fogalmazott. Ebben jelentős szerepe van a Vöröskereszt részéről a szintén jelen lévő Ruzsinszki Józsefné személyi segítőnek, a FETIVIZIG részéről pedig Luczáné Madai Zsuzsanna oktatási és képzési referensnek, akik a „motorjai” a szervező munkának. Volt már arra is példa, hogy u.n. irányított véradást szerveztek meg az egyik dolgozó kórházban fekvő hozzátartozójának.

Büszkék vagyunk erre a csapatra – kezdte a beszédét Bodnár Gáspár igazgató úr, majd megköszönte az igazgatónőnek azt, hogy gondoltak a vízügyes véradókra, s létre jöhetett ez az ünnepség. Mint elmondta, személy szerint Ő is nagyra értékeli a véradókat, akik képesek áldozatot hozni egy teljesen ismeretlen személyért. A tulajdonságaik közül a másokon való segíteni akarást is kiemelte. Örömét fejezte ki azért, hogy ezúttal mintegy húsz dolgozójuk érkezett már el „kerek” jubileumhoz, a tízszerestől egészen a hatvanszoros, sőt - Máté Mihály szakaszmérnök-helyettes - a már több, mint százszoros (107!) véradásig. Óriási eredményként értékelte ezeket a magas számokat, s gratulált hozzá az azt elérőknek.

Arra kérte a jubilálókat, adják át a környezetükben másoknak is az ezen a téren szerzett tapasztalataikat. Próbálják meggyőzni - főleg a fiatal - kollégáikat, hogy legyenek ők is részesei ennek a nemes cselekedetnek, hiszen vérre ezután is mindig nagy szükség lesz, így természetesen a véradókra is. Éppen ezért ezt a már elért szép szintet nemcsak tartani kell, hanem lehetőség szerint még növelni is - mondta Bodnár Gáspár.

Ezután került sor az elismerő oklevelek, valamint a Vöröskereszt és a FETIVIZIG ajándékainak átadására, amelyeket az érintettek Gurály Edina igazgató asszonytól és Bodnár Gáspár igazgató úrtól vehettek át.10x-es véradásért elismerésben részesültek:

1. Béda Tibor

2. Lucza Zoltán

3. Szabó Balázs

4. Szakó Szilárd

5. Mihele Mariann

6. Tóth Eszter


20x-os véradásért elismerésben részesültek:


1. Deák Éva

2. Kató Sándor

3. Heim Jánosné

4. Tóth Roland

5. Veigli Szabolcs


25x-ös véradásért elismerésben részesültek:


1. Iskiné Sinka Ildikó

2. Mák József

3. Ruzsinszki Dóra


30x-os véradásért elismerésben részesült:


Pethő István

40x-es véradásért elismerésben részesültek:

1. Dávid Zoltán

2. Horváth János


60x-os véradásért elismerésben részesült:

Csengeri Tamás

107x-es véradásért elismerésben részesült:

Máté Mihály

Az ünnepség zárásaként a szervezők egy kis délutáni uzsonnára invitálták meg a jelenlévőket. Azon a résztvevők személyes beszélgetések keretében oszthatták meg a véradásokon szerzett élményeiket egymással.