Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A víz érték! Becsüld meg!
Mar 22, 2021 Nádasi Zoltán Sándor - múzeumi ügyintéző
Idén március 22.-én, hétfőn ünnepeljük a Víz Világnapját. A minden évben megrendezett esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta víz fontosságára, amelynek mindenki számára elérhetőnek kell(ene) lennie. Először 1993-ban tartották meg, azt követően, hogy egy évvel korábban az ENSZ közgyűlése a Rio de Janeiróban tartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte azt.
Ezen a napon világszerte megemlékeznek a vízről, és felhívják a figyelmet a vízkészletek megóvásának, a vízminőség megőrzésének fontosságára, valamint az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Ezek a dolgok széles, nemzetközi együttműködést és hosszú távú, tudatos gondolkodást igényelnek.
Földünk felszínének több, mint kétharmadát borítja víz, de ennek a túlnyomó többsége sós tengervíz. Az édesvíz csak kb. 2,5%-ot képvisel, és ráadásul ez a néhány százalék is nagyrészt fagyott állapotban, a sarkvidékeken található. Bolygónk népességének száma meredeken emelkedik, a XXI. század végére meghaladhatja akár a 10 milliárd főt is, ezért folyamatosan egyre több vízre van szükségünk. Sajnos azonban az emberiség jelentős része él még ma is a biztonságos vízellátás, vagy megfelelő szennyvízelvezetés nélkül.
Az élet egyik lényegi összetevője a víz, nélküle a növények kiszáradnának, a magok ki sem hajtanának. Nem lenne a Földön sem állati, sem emberi élet, hiszen a testünknek is kb. a hetven százaléka víz.
A világnapok olyan különleges napok, amikor – ha csak rövid időre is – a fontos dolgokra irányul a figyelem. Minden évben van egy mottójuk is, amely idén így hangzik: A víz érték! Becsüld meg!”.
Ezeknek az irányelveknek többek között az a lényege, hogy súlyának megfelelő módon értékeljük a vizet, mert csak így őrizhetjük meg jó minőségben, és lesz biztosítható, elérhető mindenki számára. Látnunk kell, hogy mennyire fontos az otthoni, a családi életünkben, ahol az egészséget, a higiéniát jelenti. A tágabb környezetünkben, az iskolákban, a munkahelyeken, így tehát a megélhetésünkben, jólétünkben is befolyásoló tényező.
Fel kell ismernünk, hogy nem csak a növekvő népesség, hanem a szintén az egyre nagyobb ipari és mezőgazdasági felhasználási igények, valamint az éghajlatváltozás hatásai is befolyásoló tényezők az édesvíz készletünk mindenkori minőségi és mennyiségi alakulásában.
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság minden évben igyekszik méltó módon megünnepelni a Víz Világnapját. A korábbi esztendők hagyománya szerint ezért a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetével közösen - az előbb említett mottóval - egyrészt Rajzpályázatot hirdetett a megye óvodásai és általános iskolás diákjai számára, másrészt a középiskolás tanulóknak Vízügyi szakmai pályázatot.
Mind a két témakörben több pályamű érkezett be, azok elbírálására a Víz Világnapját követően kerül majd sor.
A jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt nem lehet megrendezni - az éveken át nagyon sikeres és tartalmas - ünnepségeket ebben a témakörben, ezért a pályázatok nyertesei számára a díjaik átadására majd csak a pandémiás helyzet javulása után lesz lehetőség.