Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Az Országjáró Vízügyi Roadshow utolsó állomásán, Nyíregyházán, az ÉVISZ-ben
2017. dec. 18. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karával együttműködésben a vízügyi szakmát népszerűsítő kampányt indított az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és annak 12 területi igazgatósága. A program elsődleges célja az volt, hogy a mára már hiányszakmának mondható „vízügyes” szakterület iránt felkeltse a szakgimnáziumok tanulóinak érdeklődését, ezáltal segítve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának beiskolázását is.

A közel egy hónapon át tartó, tíz várost érintő eseménysorozat 2017. november 16.-án kezdődött Szegeden, majd sorban Szolnok, Baja, Barcs, Tokaj, Békéscsaba, Budapest, Miskolc és Székesfehérvár után 2017. december 13.-án érkezett meg az utolsó állomására, Nyíregyházára.

A rendezvény helyszíne a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-, Vízügyi Szakgimnáziuma (közismert nevén ÉVISZ) volt. Az intézmény képviseletében Barna Zoltán igazgató köszöntötte a vendégeket.A sajtó nyilvános tanóra programját Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője ismertette, majd mindjárt játékra is invitálta a résztvevő mintegy száz tanulót. A feltett (víz)ügyes kérdésekre leggyorsabban helyest választ adók ajándékokat is kaptak a tudásukért.

Ezt követően Dr. Bíró Tibor, az NKE Víztudományi Kar dékánja adott tájékoztatást a náluk, Baján választható vízügyi képzésekről, az iskola és a kollégium modern és kényelmes épületéről, a korszerű, minden igényt kielégítő felszereltségéről és természetesen a felvételi követelményekről is.
A dékán elmondta, nagy vákuum van a vízügyi mérnökök képzésében, de az most új lendületet vett. Egy jelentős korszak kezdődhet el, mert a hazai vízügyi fejlesztések területén komoly beruházások előtt áll a szakma.
A leendő munkahelyét már szinte a tanulmányai ideje alatt megtalálhatja a kar képzéseit elvégző hallgatók jelentős része, mert a vízügyi szolgálat mellett a víziközmű-, valamint a tervező-kivitelező cégek is számítanak a képzett szakemberekre.
Dr. Bíró Tibor hozzátette még, hogy sok nyíregyházi hallgatójuk van, s Ő a legtehetségesebbeknek tartja őket, ezért náluk az ÉVISZ hab azon a bizonyos tortán. Mint mondta, lesz még nyílt napjuk 2018. januárjában, és arra szívesen invitálta is az érdeklődőket.

Ezt követően Somlyódy Balázs, az OVF főigazgatója ismertette, azért járták körbe az országot, és kerestek fel 10 olyan szakiskolát, ahol tradicionális vízügyi képzés folyik, hogy bemutassák e hivatás kihívásait és szépségeit. Itt sok szakma találkozik, s ezen a roadshow-n kiváló lehetőség volt arra, hogy részleteikben is megbeszélhessék a középiskolások részéről a témában felmerült kérdéseket.
Aki ezt a szakmát választja, az majd egy kb. négyezer fős csapatban fog dolgozni, ahol kinyílnak számára a perspektívák, a lehetőségek. Országos szervként biztosított az, hogy hazánk bármely részén el tudnak helyezkedni, és lehetőség van a területek közötti átjárásra is.
A főigazgató úr elmondta, a munkájuk során a legfontosabb az árvízvédelem, ezért kiemelte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) szerepét az itt gyorsan létrejövő kritikus helyezetek kezelésében, mert ebből a szempontból hazánk legveszélyeztetettebb területén kell helyt állniuk a kollégáknak.
A vízügyi életpálya modell bemutatására Bodnár Gáspárt, a FETIVIZIG igazgatóját hozta fel példának, hiszen Ő is az ÉVISZ tanulója volt, s neki az első és egyetlen munkahelye az igazgatóság.
Főigazgató úr azzal zárta beszédét, szeretnék, ha az érdeklődő fiatalok a facebookon is folyamatosan követnék a Vízügyet.

Ezután a diákok megnézhettek a vízügyesekről szóló rövid, színes, kedvcsináló „Vízügy, így szeretünk” című filmet, melyet egy fiatal budapesti és egy nyíregyházi vízügyes kolléga élménybeszámolója követett az eddigi vízügyes életéről, tapasztalatairól és arról, hogy miért választotta ezt a szakmát.
Először a Budapestről, az OVF-től érkezett Csengeriné Veczán Éva vízépítő mérnök szólt, s mondandóját rögtön azzal kezdte, hogy ide haza jött, hiszen nyíregyházi születésű.
Szerinte a vízügy lényegében egy életstílus, az a fontos, hogy szeretni kell, amit csinál az ember. A vízügyesek mindig csapatban dolgoznak, s mivel kiváló ez a gárda, Ő reggelente jó kedvvel megy be dolgozni, és délután sem szokta várni a munkaidő végét.
Nagyon sok szakterületi szekcióból lehet itt választani, és mindenütt folyamatos a fejlődés, pl. többek között a térinformatika területén. Évának van kellő rálátása nemzetközi szinten is a szakmai munka színvonalára, s az a véleménye, a magyar vízügy a Duna Vízgyűjtő szintjén is a legjobb. Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy ezután az előadás-sorozat után a pályaválasztás előtt álló, végzős középiskolás tanulók még közelebb érzik majd magukhoz ezt a szakmát.

A másik fiatal kolléga, Ambrusz László, a FETIVIZIG műszaki titkára közel 15 éve vízügyes. Ő is az ÉVISZ tanulója volt, s egy látványos, vetítőképes előadásban tárta a mostani diákok elé, mi is pontosan a vízügy, s hogy mennyire értékes és hasznos ez a szakma. Először is kiemelte az élet- és vagyonvédelem területén végzett eredményes munkát, hiszen hazánkban mintegy 50-60 éve nem volt halálos áldozata az árvizeknek, ami pl. nem mondható el több nyugat-európai országról.
A feladatok itt változatosak, érdekesek, sokszínűek és izgalmasak, van területen végzett, műhely- és irodai munka is. A választék bőséges, és lehet specializálódni, a vízügyi ágazat lépést tart a technika fejlődésével.
A munkahelyi közösség kiváló, egy nagy családként működik az igazgatóság kollektívája. Sokaknak az első és egyetlen munkahelye ez, s beszélhetünk vízügyi dinasztiákról is. Az aranygyűrűvel rendelkezők száma 152 fő, ami azt jelenti, hogy már 35 éves a munkaviszonyuk. Az összekovácsolódás erejét a jól működő nyugdíjas klub is példázza, mondta Ambrusz László.

45 évvel ezelőtt lépett be ebbe a házba – ismertette zárszavában a hallgatósággal Bodnár Gáspár igazgató úr, hiszen, mint korábban már említésre került ÉVISZ-hez kötődése. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ha elvégezték Baján az egyetemet, jöjjenek vissza Nyíregyházára, s legyenek az itteni Vízügyi Szolgálat eredményes munkatársai, mindenkit szívesen várnak!

A program végén egy, a témakörhöz kapcsolódó kvíz feladatsor kitöltésére került sor, amelyet követően minden tanuló ajándékban részesült.