Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Befejeződött a Harangodi-tározó rekonstrukciója
Jan 21, 2022 Vízrendezési és Öntözési Osztály
A Harangodi-tározó rekonstrukciója 2021. novemberében - utolsó lépésként a tározótér helyreállítással érintett részében felnövekedett növényzet irtásával - befejeződött. A munkálatokhoz a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) biztosította a forrást.
A projekt keretében a Harangodi-tározó természetvédelemmel nem érintett szabad vízfelületű részének mederkotrása készült el 200.000 m3 iszap kitermelésével. A kitermelt iszap a tározó környezetében, illetve egy sziget kialakításával került elhelyezésre.
Megtörtént az előülepítő korábban meglévő ágának kotrása és jelentős mértékű bővítése 20.000 m3 iszap/föld kiszállításával. Ezzel a beavatkozással az volt a cél, hogy a tározót tápláló Kállai-főfolyás szállított hordalékának lerakása kisebb területen legyen biztosított, csökkentve a tározótér újbóli iszapterhelését, lassítva a belvíztározó feliszapolódásának folyamatát, javítva a vízminőségét.
Felújításra került a duzzasztó műtárgy és átépítésre került a beeresztő műtárgy.
A tározó létesítményeinek megközelítése, valamint a körbejárhatóságának lehető legnagyobb mértékű biztosítása érdekében az Északi zárótöltésen 400 m hosszban aszfaltburkolat, a nyugati töltésen 1.100 m hosszban kőszórással stabilizáció és keleti, dél-keleti oldalon 2.860 m hosszban új szervízutak kerültek kialakításra.
A tározó megfelelő üzemeltetése érdekében megújultak a vízrajzi észleléseket szolgáló vízmércék, valamit 2 db korszerű távmérő is telepítésre került, lehetővé téve a vízszintek automatikus mérését.
A létesítmények fenntartását/üzemeltetését szolgálva egy új raktár és géptároló is megvalósult.
A kivitelezési feladatok sikeres lezárását követően a tározó készen áll a beüzemelésére. Feltöltése, kizárólag csak a vízgyűjtő területén lévő csatornahálózat által összegyűjtött és a Kállai-főfolyás által bevezetett vizekből lehetséges, a mindenkori hidrometeorológiai helyzet függvényében.
Jelenleg (2022. január közepe) még nincs olyan mértékű összegyűjtött és tartósan rendelkezésre álló vízmennyiség a tápláló vízfolyásba, ami biztonsággal, megfelelő időn belül biztosítaná a tározó legalább üzemi vízszintig történő megtöltését. Szükséges lenne az elkövetkező néhány hónapban az átlagokat meghaladó nagyobb csapadéktevékenységekre, melyek folyamatosan lehetőséget biztosítanának egy tél végi, kora tavaszi magasabb csatornavízállásokra és nagyobb csatorna vízhozamokra.
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság folyamatosan figyeli és értékeli az aktuális helyzetet annak érdekében, hogy a megújult Harangodi-tározó ismét elláthassa a belvízvédelmi, öntözővíz szolgáltatási, halászati és a térségben egyre inkább fejlődő turisztikai célokat, új lehetőségeket teremtve a vízisport kedvelői, a kikapcsolódni vágyók és a természet szerelmesei számára.