Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Neves vízügyi szakemberek síremlékeinek gondozása
Oct 27, 2021 Nádasi Zoltán - múzeumi ügyintéző
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) mindig nagy gondot fordított a jogelőd vízügyi társulatok egykori vezetői emlékeinek ápolására, tetteik méltó módon történő bemutatására. Ez többek között abban is megnyilvánul, hogy a FETIVIZIG rendszeresen részt vesz az évfordulós ünnepségek megszervezésében.

Ezen kívül a Vízügyi Történeti Gyűjteményben megőrzésre kerültek a nagy elődök munkásságának örökségei, az általuk készített műszaki tervek, tanulmányok, valamint természetesen az életrajzi adataik, és néhány használati tárgyuk is megtekinthető.

Az igazgatóság mindezek mellett tiszteletből és kegyeletből a sírjaik gondozásából is kiveszi a részét. Főként azokét ápolják rendszeresen, akiknek a leszármazottai az ország távoli vidékein, külföldön, vagy egyáltalán nem élnek már.

Idén a közelgő Mindenszentek és Halottak napja előtt Szeszich Lajosnak (1836-1909), a Nyírvíz Szabályozó Társulat alapító mérnök-igazgatója, valamint Bolgár Lászlónak (1892-1977), a Nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság egykori vízügyi igazgatója nyughelyeinek ápolását végezték el a Nyíregyházi Északi Temetőben.

A munkálatokat a FETIVIZIG Nyíri Szakaszmérnökségének közfoglalkoztatottakból álló brigádja végezte el Somogyi Csaba területi felügyelő vezetésével. Kivágták többek között a síremlékeket veszélyeztető növényeket, a vad hajtásokat és megmetszették az oszlopos növésű tujákat. Mindezeket követően gondoskodtak a keletkező zöldhulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is.

A jeles ünnepnapokra tehát ismét méltó módon gondozottak lettek e neves vízügyi szakemberek nyíregyházi nyugvóhelyei.