Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
GÁT Futóverseny Tiszabercelen, a műemlék szivattyútelepnél
May 7, 2018 Nádasi Zoltán - ügyintéző
Idén is a „Fuss az árnál sebesebben” gondolat jegyében várták az érdeklődőket Tiszabercelre, a műemlék szivattyútelephez 2018. április 28.-án, szombaton a szervezők, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) munkatársai. Ezzel folytatták a „GÁTŐR FUTÁS” elnevezésű 2015. évi országos kezdeményezést, amelyet akkor a Víz Világnapja alkalmából Magyarország mind a 12 Vízügyi Igazgatósága egyszerre tartott meg a saját helyszínein.

A FETIVIZIG rendezvénye olyan sikeres lett, hogy az igazgatóság vezetése úgy határozott, ebből hagyományt kell teremteni. Az első két évben az eseményt még a Víz Világnapján rendezték meg. Azonban a március végi, a szabadtéri sportolásra még nem teljesen ideális időjárás miatt tavaly már a Föld Napjára tették azt át, melynek idei dátuma (2018. április 22.) is közel volt a futás lebonyolításának napjához, 2018. április 28.-ához.

A regisztráció, a rajtszám átvétel és a helyszíni nevezés a Versenyközpontban, a műemlék szivattyútelep udvarán felállított sátorban történt. A GÁT Futóversenynek - az időjárás mellett - ezúttal is a DECATHLON volt a kiemelt támogatója. A cég jóvoltából az előzetesen regisztráló, első 100 jelentkező az eseményre emlékeztető, értékes és hasznos meglepetést, egy komfortos viseletet biztosító csősálat kapott ajándékba.

További támogatók voltak a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, a Bringa Sziget Kerékpárbolt, az EKO Konzervipari Kft., a Nyíregyházi Sütőipari Zrt. és a Nagykálló-TÉSZ Kft. Média támogatóként a Kölcsey Televízió és a Retró Rádió működött közre.

Az immár a IV. alkalommal a gátra invitált futók versenye a Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén zajlott. Az aszfaltozott töltéskoronán a műemlék szivattyútelep mellől startolt el a mezőny, majd a különböző távok fordító pontjaiból ide is érkezett célba.

A szélcsendes, napos, kifejezetten meleg idő kedvezett a különleges megmérettetésnek, nagyon sokan jöttek el, minden futamban többen vettek részt, mint tavaly. Összesen 177 fő nevezett be a négy táv valamelyikének megtételére a legkülönbözőbb korosztályokból. A legfiatalabb futó három, a legidősebb pedig 66 éves volt. A szebbik nem képviselői, a lányok és a hölgyek 81 fővel, a fiúk és a férfiak pedig 96 fővel képviseltették magukat. Szép számmal voltak a megyén kívülről jelentkezők is. A legmesszebbről érkezett résztvevő Budapestről jött, Katona Tamás, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Ellenőrzési Önálló Osztályának vezetője, aki mivel maga is lelkes futó, örömmel fogadta el a meghívást, és állt rajthoz.

Az 500 méteres gyerekfutamon 52-en vettek részt, ebből 19 volt óvodás korú induló. A kisebbek a szüleikkel együtt, akár kézen fogva is teljesíthették a távot jókedvű vetélkedésen. Az ő célba érkezésüket követően a három további távon egyszerre indultak el a felnőtt versenyzők. A 3,2 kilóméteren 49 fő, a 7,2 kilóméteren 34 fő, a leghosszabb, s így a legnagyobb erőpróbát kívánó 10 kilóméteresen pedig 42 fő rajtolt el. A két hosszabb távon 3-3 fős női és férfi csapatok versenye is zajlott, összesen 6 csapat mérte össze erejét.

Minden célba érkező versenyző érmet és befutó csomagot vehetett át. A szervezők valamennyi kategória első helyezettjeit oklevéllel és serleggel is jutalmazták. A gyerekfutam korcsoportjainak első három helyezettjét a DECATHLON ajándékcsomaggal is díjazta.

Tiszabercel Önkormányzata szintén felajánlásokkal támogatta a gátfutást, valamennyi kategóriában a legjobb időeredményt elérő helybeli lakost különdíjban részesítette.

Az idei rendezvény résztvevői között is volt több, már évek óta visszatérő versenyző, s köztük akadtak olyanok, akik felállhattak a dobogóra valamelyik fokára. Illetve jobban mondva homokzsákjára, hiszen a szervezők az eredményhirdetésre - stílusosan - homokzsákokból építettek ki a dobogót.

Az eseményen a szervezői munkán kívül is kitettek magukért a FETIVIZIG munkatársai. A gyerekfutamon 6 „vízügyes” gyerek, a három felnőtt távon pedig összesen 12 dolgozójuk vett részt, szép helyezéseket is elérve. Pesel Antal, a FETIVIZIG gazdasági igazgató helyettese pedig nem csak „szimplán” futott, hanem a babakocsijukban végig tolta maga előtt a két kétéves iker kis unokáját is!

A szándékuk az volt a rendezvény megszervezésével - ismertette Bodnár Gáspár, a FETIVIZIG igazgatója, hogy - immár hagyományt teremtve - a hivatásuk fontosságát elismerve tisztelegjenek a vízügyi dolgozók előtt, akik a természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Az ő tevékenységük ugyanis semmivel sem helyettesíthető az árvizek és a belvizek elleni védekezésben, valamint a vízgazdálkodási létesítmények fejlesztésében, fenntartásában.

A helyszín kiválasztásáról szólva Bodnár Gáspár elmondta, hogy a Felső-Tisza vidékének legrégebbi gőzüzemű szivattyútelepe a tiszaberceli, amelyet 122 éve, 1896. március 16-án adták át rendeltetésének. A gőzüzemű telep 71 éven át működött, s 1983-ban műemléki védettséget nyert. Hazánkban és Európa-szerte nagyfokú érdeklődés övezi, a látogatókat ma is lenyűgözi a régi gépészektől öröklött gondossággal karbantartott gépek látványa. Ilyen patináns technikatörténeti műemlék mellett, gyönyörű természeti környezetben ritkán van mód a sportolásra. A folyó töltésén haladva az egyik oldalról a Tisza, a másikról pedig a közeli, virágzó almáskertek nyűgözik le a futás szerelmeseit.

Ezen, a térségben már meghatározó tömegsport eseménnyé vált rendezvényen nem unatkozhattak a futókkal érkező kísérők, családtagok, szurkolók sem. A helyszínen fotókiállítás várta az érdeklődőket, a műemlék szivattyútelep épületében pedig körbe is kalauzolták a látogatókat a FETIVIZIG munkatársai. A visszajelzések alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a résztvevők elégedettek voltak mindennel, és már várják a jövő évi folytatást.


Eredmények:

A futóverseny helyezései kategóriánként:

500 méteres óvódás lány kategória:


1. Szögyényi Dorka

2. Révész Brigitta

3. Valcsák Veronika


500 méteres óvódás fiú kategória:

1. Gál Levente Zsolt

2. Toma Marcell

3. Széki Balázs


500 méteres alsó tagozatos lány kategória:

1. Szabó Boglárka

2. Nagy Lilien Jázmin

3. Révész Viktória


500 méteres alsó tagozatos fiú kategória:

1. Együd Bence

2. Vedres Patrik

3. Márton Botond


500 méteres felső tagozatos lány kategória:

1. Fegyveres Anikó

2. Jónás Adrienn

3. Balogh-Fehér Adrienn


500 méteres felső tagozatos fiú kategória:

1. Szögyényi Ádám

2. Banu Barnabás

3. Dajka Péter


3,2 kilométeres női kategória:

1. Hagyó Anita

2. Fegyveres Fanni

3. Gyetvai Bettina


3,2 kilométeres férfi kategória:


1. Bulitka László

2. Szulics Bálint

3. Banu Barnabás


7,2 kilométeres női kategória:

1. Fegyveres Anikó

2. Szokol Patrícia

3. Ambrus Mónika


7,2 kilométeres férfi kategória:

1. Szögyényi Gábor

2. Gajdos Kristóf

3. Pócsi Attila


10 kilométeres női kategória:

1. Harászi Enikő

2. Dr. Nagy Ágnes

3. Hanyicska Zsaklin


10 kilométeres férfi kategória:

1. Harsányi Zsolt

2. Bényei Szilárd

3. Kormány LászlóCsapat helyezések:

7,2 kilométeres kategória:

NŐK:

I. Vízügyes Lányok (Ambrus Mónika, Dr. Szabóné Faragó Anett, Dr. Mitró Alexandra)FÉRFIAK:

I. VAY SE (Gajdos Kristóf, Szőgyéni Zsolt, Szőgyéni Gábor)

II. Nyugger Csillám Paripák (Burai Pál, Kertész Dávid, Szokol Patrícia)

III. Szparista (Dráviczki Sándor, Dr. Dráviczki Sándor, Bogdány Lajos)


10 kilométeres kategória:

I. ENVI-RUN I. Csapat Viziterv (Bandusz Dávid, Katkó László, Iski Ferenc)

II. ENVI-RUN II. Csapat Viziterv (Németh Zoltán, Kovács Gyula, Horváth Péter)