Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Elismerés 60. születésnap alkalmából
Sep 4, 2018 Szamos Ferenc - Igazgatási Osztály , osztályvezető
Igazgatói tanácsülés ez évi első őszi ülésére szeptember 3-án került sor az igazgatóság székházában. Az előre meghirdetett témákat egy szokatlan napirendi pont előzte meg. Ennek apropóját az adta, hogy Kerti Andor, a védelmi osztag vezetője, a vízügyi szakma meghatározó szakembere néhány nappal ezelőtt töltötte be 60. születésnapját, mely kerek évfordulós esemény mellett nem ment el szó nélkül az igazgatóság vezetése. A Felső-Tisza-vidék vízgazdálkodásában kifejtett tevékenysége olyan hatással volt, illetve van jelenleg is a vízügyi munkákra, amiért az igazgatóság kitüntetésben kívánta részesíteni.

Bodnár Gáspár igazgató úr méltató beszéde a kezdetektől indult. Kerti Andor az egyetem elvégzése után 1982-ben lépett be a vízügyi szolgálatba, de vízügyi kötődése jóval korábbra nyúlik vissza, gyerekkorától kezdődött, mely a mai napig nem szakadt meg. Az igazgatóságon 1999. január végéig dolgozott, számos területen felelős beosztásokat töltött be, mely során jelentkező feladatokat maradéktalanul megoldotta. Így például Meliorációs Üzemet vezette éveken át, az újonnan létrehozott Vízkárelhárítási Osztály irányítója volt, a FETIVÍZ Kft-ét kellett szintén vezetnie, tervező munkát is folytatott. Ezek a munkavégzések komoly értékeket teremtettek működési területünkön, de országosan is. Vízügyi szakmában ezért elismert szakember, de nem szabad elfelejtkezni az árvízvédelemben kifejtett tevékenységéről sem, amely az 1985-ös nagy jeges árvíznél kezdődött, és még sorolhatnánk a nagy árvizek emlékezetes időpontjait. Például a Körös-zugi árvíznél is nehéz helyzetben szakmai irányító volt, ott is sikeres védekezést maga mögött tudva. Elmondható továbbá, hogy generációk nőttek fel a keze alatt, aki mellette dolgozott, sok elméleti és gyakorlati tudásra tett szert, emellett példát mutatva részükre emberségben, és magatartásban.

Megköszönve munkáját, a fentiek alapján Kerti Andor méltán vehette át azt a 100 éves vízmércével ékesített „Vízkárelhárításért” kitüntetést, melyet – mint az igazgatóság legmagasabb elismerését - a Felső-Tisza-vidékén kifejtett, és országos vízgazdálkodási tevékenységéért, valamint a vízügyi szolgálatban eltöltött több, mint 35 éves eredményes tevékenységéért a vízügyi igazgatóság emblémájával ellátott aranygyűrű emléktárgyat.

Kerti Andor megköszönve a kitüntetést, egy kicsit meghatottan emlékezett vissza szintén az első igazgatósági napokra, ugyanis pontosan 1968 óta van meg munkajogilag kötődése a vízügyhöz. Már 11 évesen tartva a szintezőlécet, figuránsként dolgozott a rizstelepek terület szintezésén Szatmárban, előkészítve a fejlesztéseket. Középiskolásként és egyetemistaként is meg volt a „köldökzsinór”, mert végig az igazgatóság tanulmányi ösztöndíjasa volt. Iskolai évek alatt nyári szakmai gyakorlatait is itt töltötte. Kívánja, hogy az ifjú kollégákat is köszöntse az akkori igazgató 60. születésnapjukon, és hasonló örömben részesítse, mint őt most.

Kerti Andornak jó egészséget, és személyes boldogságot kíván az igazgatóság valamennyi dolgozója!