Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Vízügyi emlékpark avatás a Víz Világnapja alkalmából
Apr 1, 2022 Igazgatási Osztály
A hazai vízügyi ágazat a Víz Világnapját Szolnokon emlékpark átadásával ünnepelte 2022. március 22-én. A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság egykori szakaszmérnökségének helyén kialakított emlékhely létrehozását még Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium néhai közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kezdeményezte.

Az ünnepségen megemlékeztek a 2000. évi rekord tiszai árvíz martalékává vált KÖVIZIG Szolnoki Szakaszmérnökségének tiszaligeti épületéről, mely 40 éves szolgálat után olyan szinten megsérült, hogy –új helyszínen – újjáépítése vált szükségessé.

Ezen az árvízzel súlytott téren az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Global Water Partnership Magyarország Alapítvány összefogásában létesült három, a vízhez kötődő szentet (Szent Lászlót, Szent Kristófot és Nepomuki Szent Jánost) ábrázoló szobor, távolabb pedig egy emlékoszlop. Az emlékoszlop a megemlékezésen túl a 2017 és 2019 között az öt tiszai vízgyűjtő ország (Ukrajna, Szlovákia, Románia, Szerbia és Magyarország) részvételével megvalósult, JoinTisza elnevezésű nemzetközi projekt kapcsán a nemzetek sikeres vízügyi együttműködését is szimbolizálja.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője avató beszédében kiemelte, hogy az emlékpark nem csak az emlékezés miatt építtetett, hanem azért is, hogy a múlt ismeretében vizsgáljuk felül a jövőre vonatkozó döntéseinket a legfontosabb feladatokkal kapcsolatban, mint az ivóvízbázisok védelme, az árvízvédelmi rendszerek védképességének megtartása, a klímaváltozás miatt kiszáradó területek vízpótlása, vagy a vízvisszatartás és -tározás kérdése.

Az avatóünnepségen részt vett Bodnár Gáspár igazgató úr is, aki Fejér Andor szolnoki alpolgármesterrel együtt leplezte le a JoinTisza emlékoszlopot a szolnoki Vízügyi Emlékparkban.

Az ünnepségről készült videofelvétel megtekinthető az alábbi linken:

https://vimeo.com/user125056287/review/691545670/078f627b40