Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Nyíregyháza adott otthont a vízügyi szakmacsoport országos szakmai tanulmányi versenye döntőjének
Apr 20, 2022 Igazgatási Osztály
A vízügyi szakmacsoport országos szakmai tanulmányi versenye (OSZTV) közel 10 éve működik a diákok és iskoláik megelégedésére. A döntőket évente más-más helyszínre szervezik. A COVID idején sem maradt el a vízügyi OSZTV, azt online formában bonyolították le ágazati informatikai támogatással.
Az idei évben az országos döntőt 6 év után ismételten Nyíregyházán rendezték meg 2022. április 07-08-án. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Nyíregyházi Szakképzési centrum és a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum (ÉVISZ) a vízügyi igazgatóság közreműködésével bonyolította le a két napos megmérettetést.
Évente kb. 25-35 fő vesz részt az írásbeli elődöntőben. A technikusi szakma esetében a döntőbe jutás feltétele a versenyfeladatok 61% fölötti teljesítése volt. Az eredmények összesítését követően 27 benevezett diákból az első 11 helyezett jutott be a szóbeli és gyakorlati feladatokból álló második, döntő fordulóra. Az ország 5 különböző pontjáról érkeztek diákok, akik Békéscsaba, Szeged, Karcag, Szolnok és Nyíregyháza vízügyi technikusi végzettséget adó intézményeit képviselték. A verseny zökkenőmentes lebonyolításához a Belügyminisztérium, az OVF és ÉVISZ közösen biztosította a felszereléseket és a humán hátteret.
A Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikumot Szabó Krisztina és Tóth Koppány Szabolcs vízgazdálkodási technikus szakos tanulók képviselték.
A döntő első napján a versenyzők terepi vizsgafeladatokat teljesítettek, mely két részből állt: vízkárelhárítási gyakorlat végrehajtásából és geodéziai mérési, számítási, értékelési feladatokból. A második napon került sor minden résztvevő számára az azonos tartalmú tétel szóbeli kifejtésére, mely szintén két részfeladatból állt.
A két napos verseny zárórendezvényét a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban tartották. Az ünnepségen részt vett Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. Államtitkár úr köszöntő beszédében kiemelte, hogy fontos a szakemberállomány frissülése és az utánpótlás biztosítása a vízügy területén. Az ágazatnak szüksége van középfokú vízügyi ismeretekkel rendelkező munkatársakra, akik rögtön munkába állhatnak. És szükség van azokra is, akik a továbbtanulást választják, és később kapcsolódnak az ágazathoz. A versenyre felkészüléssel a diákok sokat nyertek, hiszen saját tudásukat alapozták meg. A verseny széles teret biztosított a képességeik, készségeik és jártasságaik fejlesztésében. Hangsúlyozta, hogy a versenyen való részvétel a legfontosabb, akár nyernek akár nem, mert akik eddig eljutottak azok nemcsak jól teljesítettek, hanem erősek voltak abban is, hogy legyőzzék gátlásaikat.
Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza város polgármestere és Kling Zoltán a Belügyminisztérium Vízügyi Koordinációs Főosztályának vezetője is.

A 2022. évi OSZTV verseny győztesei:

I. helyezett: Nagy Kristóf a Szolnoki SZC Pálfy Vízügyi Technikum tanulója

II. helyezett: Sánta Balázs Erik a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tanulója

III. helyezett: Tóth Koppány Szabolcs a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum tanulója


Valamennyi versenyző teljesítménye alapján felmentést kapott a szakmai vizsga alól, már az eredményhirdetést követően technikusnak érezhették magukat.
Igazgatóságunk az első helyezettnek külön díjat ajánlott fel, melyet Bodnár Gáspár igazgató úr adott át a győztesnek.
A verseny ideje alatt a felkészítő-kísérő tanároknak lehetősége nyílt Nyíregyháza belvárosának, a FETIVIZIG tevékenységének megismerésére, továbbá szakmai látogatást tettek a Harangodi víztározónál Sándor Attila szakaszmérnök kíséretében. Az oktatásban résztvevők továbbá szakmai fórumon vitatták meg tapasztalataikat.

Gratulálunk a nyerteseknek és további tanulmányaikhoz, pályafutásukhoz sok sikert kívánunk!