Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 42 502 200
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 42 502 200

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy 2022. dec. 23. Országos Vízügyi Főigazgatóság

Budapest, 2022.12.21. – Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges. A talajrétegek nedvességtartalmáról az Országos Vízügyi Főigazgatóság Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszere folyamatosan naprakész adatokkal szolgál.

A Tisza magyarországi és határontúli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, melyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a hazai, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.A folyóinkon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőben előttünk álló aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészleteink növelése érdekében.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) a Tisza emelkedő vízállásából vasárnap estétől kezdve folyamatosan tölti a szabolcsveresmarti Rétközi-tavat: azóta összesen 4 millió 930 ezer m3-rel növekedett a tározóban lévő víztömeg. Ebből a mennyiségből egy esetleges vízhiány (aszály) esetén a Belfő-csatorna kettősműködésű rendszerén keresztül tudunk vizet biztosítani a gazdálkodóknak, emellett az élővilág védelmét is szolgáljuk.A Szamos folyón érkező árhullám apadó ágában a Szamossályi tározó folyamatos feltöltése zajlott: tegnap estig 370 ezer m3 –rel gyarapodott a tárolt vízkészlet. A Hódos patak vízpótlását a Túr folyón levonuló árhullámból végzik kollégáink, aminek eredményeképpen eddig 80 ezer m3 folyóvíz került a patak medrébe.

Emellett a magas tiszai vízállást kihasználva Gávavencsellő térségében módunk nyílt a Lónyay árvízkapun keresztül a Lónyay-főcsatornában is magasabb vízszintet elérni, ami nemcsak a vízpótlás célját szolgálta, de a csatorna vizének minőségét is jelentősen javította.Az Észak-Magyországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) működési területéhez tartozó Tisza-szakaszon és a Bodrogon érkező árhullámokat a Tiszalöki Vízlépcsőn keresztül a Közép-Tiszába vezetik. A térség víztározóit szakembereink az érkező vízmennyiségek függvényében folyamatosan töltik.

A magasabb vízhozamot kihasználva a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) a Tiszából elsősorban a Tiszalöki Öntözőrendszerbe (TÖR) és a Hortobágy-Hortobágy-Berettyó-vízrendszerbe vezet ki vizet. A Keleti- és a Nyugati-főcsatornának az idei aszályos évben maximálisan kihasznált vízpótló rendszerébe eddig 660 ezer m3-t engedtek be.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) a Tisza jelenleg levonuló árhullámából ugyancsak visszatart vizet a létesítményein. A Kiskörei-tározóból (Tisza-tóból) kiinduló Jászsági-főcsatornában emelt téli vízszintet tartanak a szakemberek, ezzel mintegy 830 ezer köbméter többlet vízmennyiséget tároznak. A Nagykunsági-főcsatornán hasonló a helyzet, a Nyugati-ágon a téli vízszinthez tartozó vízmennyiséghez képest 4,5 millió köbméter többlet vízkészlet betározása történt meg.


Mivel a folyó áradása ezen a vidéken is lehetővé teszi az ökológiai célú vízpótlást, például a Rákóczifalva térségében fekvő Bivalytói-öblözet hullámtéri kubikgödrei, illetve az M4-es autóút szolnoki Tisza-hídja közelében, a hullámtéren kialakított vizes élőhely is vízzel telítődnek.

A későbbi öntözési időszak vízigényének előzetes kalkulációjához nem csak visszatartott, de a talajban tározott vízmennyiséggel is tisztában kell lennie a szakembereknek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszerének adatai alapján a szeptemberben hullott csapadék a talaj felső rétegeit pozitívan befolyásolta, ám a mélyebb rétegekbe nem vagy elhanyagolhatóan tudott beszivárogni. Az érdemleges víztartalom-növekedés a november végi-december eleji mennyiségeknek köszönhető. Az érintettek a részletes információkról a https://vizhiany.vizugy.hu/ oldalon tájékozódhatnak.