Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 42 502 200
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 42 502 200

Vízrendezési művek

A FETIVIZIG működési területe (5456 km2) a Felső-Tisza vízgyűjtőjéhez tartozik, azaz magában foglalja a Tisza Tokajig terjedő balparti teljes hazai területét, beleértve a Túr, a Szamos és a Kraszna vízgyűjtőterületének hazai részét, a nyíri vizeket összegyűjtő Lónyay-főcsatorna vízgyűjtő területét, valamint a Tisza jobb parti hazai vízgyűjtő területét Lónyáig.
A területen a Nyíri-, a Felsőszabolcsi-, a Szatmár-Beregi- és az Ecsedilápi tájegység határolható le, melyek belül 7 belvízrendszer található. Belvízvédelmi szempontból a terület további 12 belvízvédelmi szakaszra bontható, melyek három szakaszmérnökség irányítása alá tartozik.
A belvízvédelmi feladataink nagyságát jól mutatja, hogy a FETIVIZIG működési területén ~8960 km csatornahálózat van, melyből vízügyi kezelésű ~3157 km, társulati kezelésű ~1145 km, míg önkormányzati kezelésben ~4658 km van. A csatornákban összegyülekező vizek befogadóig való eljuttatását a szivattyútelepek és a vízkormányzó művek összehangolt működésével oldjuk meg. Az Igazgatóság több mint 330 vízkormányzó és szabályzó műtárgyat üzemeltet, melyek szakértelmet és nagyfokú területismeretet igényelnek. A vízkormányzás másik alappillére az Igazgatóság 27+1 db szivattyútelepe (20 db főbefogadóba emel, 7 db esésnövelő, +1 Lónyay árvízkapu), melyek összesen 75,452 m3/sec vizet képesek átemelni. Kritikus helyzetben további 66 db szállítható szivattyút üzemelhetünk be, melyek 14,089 m3/sec kapacitással segíthetik a védekezést. A hatékony belvízvédekezés ökológiai és gazdasági szempontból is fontos eleme a 12 db állandó belvízi tározónk, melyek üzemeltetése aszályos és belvízveszélyes időszakban egyaránt fontos. A meder- és holtmedertározással együtt a VIZIG kezelésű tározók maximális térfogata több mint 39 millió m3, felületük 1638 ha.